Fruškogorski maraton 2021. godine

by | Jan 25, 2021

1. Fruškogorski Maraton je sportsko takmičarsko rekreativna manifestacija međunarodnog karaktera, koja se odvija na 19. staza različite dužine i različite visinske razlike. Na njemu mogu učestvovati ljubitelje sporta i rekreacije u prirodnom ambijentu (rekreativci), kao i profesionalni trkači (takmičari). Maraton je kao dvodnevni događaj, koncipirana tako da svojim stazama prikaže svu lepotu Nacionalnog parka ”Fruška gora”, da promoviše prirodno, kulturno i istorijsko nasleđe.

2. Maraton je takmičarskog karaktera, samo na stazama koje su sertifikovane od strane ITRA (International Trail Running Association).

3. Maraton je otvoren za sve učesnike koji sebe smatraju zdravstveno i psihofizički spremnim za učešće na maratonu, a koji prethodno potpišu Prijavu za učešće na maratonu i Izjavu prijavljenog učesnika, u skladu sa ovim Pravilima. Svaki učesnik koji se prijavi da učestvuje na maratonu, mora da zna da učestvuje u sportskom događaju koji se održava u planinsko šumskom okruženju, ponekad i u veoma ekstremnim okolnostima. Učesnici maratona moraju biti potpuno svesni da uloga organizatora nije da pomaže svakom učesniku u savladavanju njegovih problema i da za jednu takvu aktivnost u planini, bezbednost učesnika zavisi od njegove sposobnosti da se prilagodi problemima na koje nailazi i da predvidi teškoće na koje može naići.

  • Učesnici dugih staza maratona moraju biti potpuno svesni specifičnosti događaja na kome učestvuju, počev od dužine staze, uspona, silazaka, vremenskih prilika. Naročito treba da znaju kako da se suoče, bez spoljne pomoći, sa teškoćama koje ih očekuju, počev od fizičkih ili mentalnih problema nastalih od umora, bolova u mišićima, zglobovima i drugim tegobama ili nastalim dejstvom klimatskih uslova, nailaskom iznenadnih tamnih oblaka, jake kiše, vetra, hladnoće, noćnih izmaglica…
    Od ovih maratonaca se očekuje da imaju pun kapacitet i da budu potpuno pripremljeni za prevazilaženje svih teškoća sa kojima se suočavaju.

4. Pravila Planinarskog maratona na Fruškoj gori se donose radi obezbeđivanja trajanja i razvoja manifestacije, ali i radi predupređenja rizika nastanka štete za sve učesnike manifestacije, organizatora manifestacije i druga lica.

5. Maraton se održava na planini Fruškoj gori. Najveći deo (preko 97 % od 212 km) staza je trasirano po planinsko-šumskim putevima i stazama na prostoru Nacionalnog parka „Fruška gora“ u Republici Srbiji.

6. Simbol maratona je ptica orao Krstaškao simbol planine Fruške gore i planinarskog maratonskog postignuća.

7.  Maraton se održava jednom godišnje u razdoblju od 24. aprila do 10. maja (osim u dane verskog praznika Vaskrsa – Uskrsa po Gregorijanskom i Julijanskom kalendaru, 1. i 2. maja i Đurđevdana – 6.maja), bez obzira na meteorološke prilike, tokom dva uzastopna dana (dani subota i nedelja) u skladu sa ovim Pravilima, čije termine organizator određuje i objavljuje najkasnije 6 meseci pre termina održavanja maratona.

Koje su staze, kako se prijaviti i još mnoge druge informacije možete pronaći na sajtu fruškogorskog maratona: https://www.fruskogorski-maraton.com

Vaše je samo da donesete dobro raspoloženje i želju za boravak u prirodi dok se o vašem smeštaju može pobrinuti restoran sa prenoćištem Fontana. Iskoristite priliku da pored predivne Fruške gore vidite i delić Novog Sada.

Pročitajte još…

Avantura zvana organizovanje venčanja

Avantura zvana organizovanje venčanja

Bilo da je vaša lepša polovina izgovorila preliminarno “DA” na neki sasvim romantičan način ili ste jednostavno postigli dogovor oko toga da je došlo pravo...

U susret svim novosadskim festivalima

U susret svim novosadskim festivalima

Kao i svakog leta, u Novom Sadu se organizuje niz različitih festivala. Tu su nezaobilazni Exit, Cinema City, Zmajeve dečje igre, Festival uličnih svirača,...

Rezervacije
Naša lokacija