Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji sa nešto više od 350.000 stanovnika. Kao glavni grad Vojvodine, Novi Sad predstavlja kulturni, obrazovni, ekonomski i administrativni centar.

Ovaj grad, osnovan u 17. veku poznat je po svojoj neo-klasičnoj arhitekturi i multikulturalnosti. Upravo njegova multietničnost i njegova istorijska vrednost doprinose kulturnom razvoju. Novi Sad pruža mogućnost svakoj osobi da pronađe zanimljive sadržaje iz domena kulture, vere, istorije…

Takođe, Novi Sad je i grad zabave, festivalski grad koji svojom gostoljubivošću privlači sve veći broj posetilaca. Istorijski znamenita “Petrovaradinska tvrđava” od 2000. godine dobija novu “svetsku” važnost preko EXIT festival, koji je za sve ove godine postojanja prerastao u jedan od najvećih festival u Evropi.

novi-sad-2Pored Exit fesivala po kome smo poznati u celoj Evropi u Novom Sadu se održava niz drugih festivala. Od festivala za najmlađe ističemo “Zlatno zvonce”, “Zmajeve dečje igre” i “Letnje raspustilište”. Od brojnih muzičkih festivala najznačajniji su “Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS”, “Festival nove muzike – INTERZONE”, “Novosadsko muzičko leto” sa brojnim koncertima i kulturno-zabavnim dešavanjima, “Festival uličnih svirača”, “Novosadski Jazz festival”, “Dani Brazila” i mnogi drugi. Festivali koji su vezani za film i pozorište takođe se nalaze na ovom bogatom spisku od kojih ističemo “Sterijino pozorje”, “Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT” i “Cinema City”.

Nabrojana dešavanja prezentuju Novi Sad kao turistički centar ovog regiona. Kako bi se upotpunila turistička ponuda i život u Novom Sadu učinio još lepšim, kako za posetioce tako i za njegove žitelje, zaslužan je bogat kulturno-zabavni život. Svi pamte sjajne provode u novosadskim klubovima, odlične žive svirke ali i uvek lepe novosađanke po kojima je ovaj grad naširoko poznat.

Pri poseti Novom Sadu  nikako ne treba da propustite:

  • posetu nekom od festivala tokom leta
  • posetu Petrovaradinskoj tvrđavi
  • da probate neka od jela iz domaće kuhinje i domaća vina po kojima je ovaj region poznat
  • posetu Fruškoj gori i njenim manastirima
  • posetite Sremske Karlovce i probate vino u nekim od čuvenih vinskih podruma
  • provozate se Dunavom

 

Podelite sa nama koje je vaše najlepše iskustvo iz Novog Sada